La grip és una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra.

El període d’incubació de la malaltia és normalment de dos dies i té un començament brusc, amb febre alta, dolor muscular, tos seca, mal de cap i de coll, sensació d’enfredoriment, malestar general i cruiximent.

En persones amb un bon estat de salut, els símptomes desapareixen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics, però la tos i el cansament poden allargar-se fins a tres setmanes. Podeu passar la grip sense ser atesos per cap professional sanitari, però cal que consulteu el metge o la metgessa de capçalera si no milloreu a partir del quart dia o si teniu ofec o sou una persona gran o amb malaltia crònica.

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. Per aquest motiu, la millor manera de prevenir la grip és vacunant-se.

Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir-nos contra els virus que arribaran aquell hivern. La vacuna està elaborada a partir de virus gripals morts, per la qual cosa mai no pot produir la malaltia. Aquesta vacuna protegeix contra la grip, però no del refredat comú.

El període ideal per vacunar-se són els mesos d’octubre i novembre.

Les persones a les quals els està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament al centre de dilluns a divendres, durant el període del 23 d’octubre al 24 de novembre en l’horari de matins (de 8 a 13.45 hores) i a la tarda (de 15.30 a 19.30 hores).

Recordeu que la utilització racional dels serveis d’urgència evita el col·lapse i permet l’adequada atenció als casos greus.

Font: Canal Salut. La Grip. Generalitat de Catalunya