De bolets n’hi ha tot l’any, però amb l’arribada de la tardor, una gran part de la població surt a collir bolets als boscos perque són ingredients imprescindibles en la preparació de molts plats de la gastronomia catalana.

A l’hora de collir-los i consumir-los, seguiu els consells següents:

1. Colliu només els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert.
2. No agafeu ni esclafeu cap bolet que no conegueu.
3. Els bolets que no hagueu d’agafar, no els trenqueu , ni els arrenqueu ni els trepitgeu.
4. Transporteu-los en un cistell de vímet, per evitar-ne la fermentació i contribuir a la regeneració del sòl.
5. Conserveu-los preferentment al frigorífic i consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s’alteren ràpidament, i amb moderació, preferentment, com a acompanyament.
6. Millor consumiu-los cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s’han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
7. Eviteu les intoxicacions: no hi ha regles generals per distingir els bolets comestibles dels què no ho són pas. L’única manera és identificant l’espècie de manera correcta, i això s’aconsegueix gràcies al coneixement i l’expertesa. No us refieu mai de les proves casolanes.

Davant d’una intoxicació aneu de seguida al centre sanitari més proper per a que l’afectat rebi el tractament mèdic adequat. Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma.

Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb que s’actuï. Porteu-hi les restes dels bolets que heu ingerit, que permetrà que els especialistes puguin identificar l’espècie i aplicar-vos el tractament l’abans possible.

Per últim, com a empresa compromesa amb una gestió ètica i socialment responsable, us demanem que quan aneu a buscar bolets, no us oblideu de respectar el bosc. La pràctica de remoure la molsa o la fullaraca, provoca la dessecació del terra impedint que hi surtin més bolets.