Segurament a hores d’ara, tots hem sentit parlar de la Fatiga pandèmica. Això és pel fet que a finals del 2020, l’OMS va publicar l’informe “Pandemic fatigue. Reinvigorating the public to prevent COVID-19” on explica que és la fatiga pandèmica.

Segons l’OMS, la fatiga pandèmica és una reacció natural de la població després de gairebé un any de confinament i mesures sota restriccions, on les persones mostren indicis de fatiga com la desmotivació per a seguir amb les mesures de protecció recomanades, i resten afectats per diverses emocions, experiències i percepcions.

Aquests problemes de salut mental estan reflectits a l’informe de la Comissió Europea de desembre del 2020 com a problemes d’estrès o d’ansietat a l’inici de la pandèmia i amb el pas del temps i amb les noves mesures de control augmentant els nivells de solitud, depressió, consum nociu d’alcohol i drogues, violència domèstica, conductes autolítiques o comportament suïcida.

Això planteja una seriosa amenaça per a controlar la propagació del virus. Fins que no disposem d’una vacunació per tots o de tractaments eficaços, l’únic pilar que tenim per a assegurar-nos contenir el coronavirus és el compliment de les mesures de protecció per part de la població.

Font: OMS i European commission