Si ens haguessin dit quan va començar la Pandèmia que al cap d’un any ja tindríem vacuna contra la COVID-19 no ens ho haguérem ni imaginat! L’esperança de la vacuna era que trigaria uns quants anys, però ni molt menys ens imaginàvem que la tinguéssim tan aviat.

Però com és què s’han desenvolupat en tan poc temps?

Tot té una explicació. Afortunadament, des del 10 de gener de 2020, el genoma del virus estava publicat i accessible a tots els investigadors. Això va fer que més de 250 grups de treball de tot el món, investiguessin les vacunes simultàniament.

A part, es disposava d’investigació prèvia sobre vacunes per altres coronavirus, ja que la comunitat científica fa dècades que investigava per altres coronavirus com el SARS-CoV o el MERS-CoV.

Cal estar tranquils perquè en cap cas s’ha saltat cap fase. Només que s’ha avançat més de pressa perquè algunes etapes de la investigació clínica s’han superposat, sense que això hagi afectat el procediment d’investigació. Per exemple, les vacunes s’han començat a produir al mateix temps que es desenvolupava la fase III de la recerca. Per això, un cop aprovades, han pogut arribar a la població en un curt període de temps

També la investigació sobre la COVID-19 s’ha compartit a escala global i de manera coordinada entre la comunitat científica i els centres d’investigació.

Per una altra banda, la inversió pública dels governs i la iniciativa privada de diferents països que han finançat la investigació i han donat suport al seu desenvolupament, han permès la ràpida creació de vacunes.

Les vacunes actuals han estat aprovades per les diferents agències reguladores, com ara l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Agència Europea de Medicaments (EMA) o l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris qui han avaluat i observat tot el procés d’investigació i desenvolupament.

Actualment, la principal eina per fer front a la pandèmia de la COVID-19 són les vacunes, però mentre que no estiguem tots vacunats cal seguir amb altres mesures com ara la neteja de mans, la distància de seguretat, la mascareta i la ventilació dels espais tancats.

Font: CatSalut