Actualment, la principal eina per fer front a la pandèmia de la COVID-19 són les vacunes, però mentre que no estiguem tots vacunats cal seguir amb altres mesures com ara la neteja de mans, la distància de seguretat, la mascareta i la ventilació dels espais tancats.

Segons expliquen al Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, es calcula que durant la grip de l’any 1918 van morir 50 milions de persones a tot el món, ja que no tenien una vacuna per a protegir-se contra la infecció de la grip. No va ser fins a la dècada dels 1940 quan es va desenvolupar la primera vacuna contra la grip. Deu anys més tard! Us imagineu 10 anys així…

En canvi, nosaltres en poc temps tenim la sort de tenir diverses vacunes per fer front a la pandèmia de la COVID-19. No obstant això, fins que un percentatge alt de la població estigui vacunada, no aconseguirem la protecció de tota la població -inclosa la no vacunada-.  I es que si hi ha moltes persones vacunades, el virus ho tindria molt difícil per a propagar-se i podria acabar desapareixent. No se sap quin és el percentatge de població que és necessari que estigui vacunat en el cas de la COVID-19 per a aconseguir aquesta immunització de ramat, però es parla del 70% de la població.

D’altra banda, si disminuïm els contagis, baixarà la pressió assistencial (menys visites mèdiques i ingressos associats a la COVID-19, menys equips d’UCI dedicats a pacients COVID-19) i evitarem col·lapsar la nostra sanitat per poder atendre altres malalties.

Sabem que les vacunes funcionen molt bé per aturar la COVID-19 perquè en aquesta última onada ha disminuït de manera impressionant la taxa de mortalitat en les residències.

Com hem explicat en la notícia anterior (veure notícia) les vacunes actuals són segures i han estat aprovades i tenen el vistiplau d’organismes i entitats internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o l’Agència Europea del Medicament.

També sabem, pel que hem vist del funcionament de les vacunes en altres malalties i també per les primeres dades d’assajos clínics de la vacuna contra la COVID-19, que vacunant-nos evitem emmalaltir greument en cas de contraure la COVID-19.

Vacunar-se és una acció individual i voluntària, però té un impacte positiu enorme, en els àmbits social i econòmic i si ens vacunem també és una acció responsable i solidària per a la població i el nostre entorn.

Fonts: Canal Salut i CDC