Passa el temps i ja fa dos anys que va començar aquesta pandèmia a Wuhan (Xina), que ens ha canviat completament la vida. Per sort en menys d’un any quan pensàvem que no tindríem vacuna, en vàrem tenir moltes.

Al principi moltes persones estaven preocupades amb l’eficàcia de les vacunes, els seus efectes adversos, la durada i si funcionarien si el virus mutava.

La veritat és que, afortunadament, les vacunes han demostrat ser molt efectives i segures.

Pel que fa als efectes adversos, varien segons les persones. Algunes persones no s’adonen de res, mentre que altres estan uns dies més malalts. No obstant això, milions de persones estan vacunades i el factor risc/benefici és molt favorable.

De moment, s’ha vist que és millor revacunar-se. Amb aquesta última onada hem pogut comprovar el benefici de la 3a dosi. Gràcies a la vacuna, aquestes elevades taxes de reinfecció han reduït el nombre de morts i malalts a l’UCI. I això tots saben, que és pel fet que tenim molta població vacunada.

Tot i que el brot no s’ha acabat, ara també disposem de proves d’antigen per detectar el coronavirus i, efectivament, a mesura que aprenem més sobre el coronavirus, coneixem més i més eines per protegir-nos.

Mentrestant el que és segur és que per l’experiència que hem adquirint, hem de continuar fent les coses com fins ara: mascareta, rentat de mans, distància i ventilació.